JA slide show

NŐGYŰLÖLŐ VS. NŐCSÁBÁSZ - TUSVÁNYOSON A SZÉKELY SZAMURÁJ!

Zordok mind pozitív, mind negatív kritikát kapott az elmúlt hónapokban: „A XX–XXI. század fordulójának könyve." „Egy céltalanul cél felé tartó ifjúság, pittoreszk elemekben gazdag regénye." „Új hang a magyarországi prózairodalomban." „Jóval több, mint posztmodern Krúdy-utánérzés vagy egy sokadjára újraértelmezett Don Juan-történet." „Dilettáns éj." „Irodalmi nőalázás." „Kasztrálókönyv." Egy szóval: a fogadtatási skála dicsérettől a gyalázatig terjed. Már mindennek tituláltak, nőgyűlölőtől a nőcsábászig. Ez így helyes: nem szeretnék laudációkat kapni csupán azért, mert egyes szerzők közt szokás, hogy baráti alapon írnak egymás köteteiről. Éppen ezért minden véleményt feltettem a Kritikák menübe. A székely szamuráj útja tovább tart - mindentől függetlenül. Jelenleg frissen érettségizett, vékony felsőtestű, hosszú combú lányok készülnek a strandon belőle Tusványosra gondolva. Gyertek el! Szeretettel várlak! Részletek itt. Ezúttal nemcsak könyv-, hanem karatebemutatóra is érkezik Zordok!

 

KOLONTOS...

  
   
A Kalligram Kiadó erdélyi irodalmi karavánja után rövid stockholmi megszakítással a homoródi erdőket és réteket jártam, ahol pár napja evvel a kéréssel fordult hozzám Mózsi bácsi, a székely juhász: – Tudna néköm hozni valami bű jó olvasmányt? Már a földről es mind felszödtem a cigerettás dobozokat, s ehejt mind leolvastam róluk, mikor, hol vótak gyártva! Legtöbb Bukarestben! Erőst lassan telik itt az idő, hé! Semmi fehérnép, csak bárány! – Hozok én! – feleltem, s avval másnap kivittem Zordokot. Bár a székely szamuráj történetét a huszonegyedik században metrón, villamoson, autón, repülőn száguldó olvasóknak ajánlom, akik legtöbbször többet számolnak már huszonnégy órán belül, mint amennyit olvasnak, mégis kíváncsi voltam, milyen véleményt kapok a hegyi pásztortól… – Esmeri az íróját? – kérdezte fürkészőn. – Én aztán biztos nem! – hazudtam szemrebbenés nélkül. Három nappal később a vadas alatti legelőn várt Mózsi bácsi. – Annyi pacsmagolás vót benne, mint a ráksúj! Eccer… Aki írta… Kolontos! E kritikával indulok a 83. Ünnepi Könyvhétre, ahol június 8-án, pénteken 17 órától a Kalligram standjánál dedikálok. Szeretettel várlak!

Kapcsolódó:

Erdélyben mutatkozott be a pozsonyi Kalligram Kiadó

Írók műhelytitkairól

A Kalligram Kiadó Sepsiszentgyörgyön

 

 

KARAVÁN!

   
  
OJD-vel közös real show-t tartottunk a budapesti Márton Áron Szakkollégium egyetemistáinak. Volt benne felolvasás, éles harc és néptánc – ahogy ígértük. Az estről Tóth Eszter készített fényképes beszámolót. Három nappal ezután átvehettem az Irodalmi Jelen prózadíját a fővárosi Zsivágó Kávéházban. Köszönöm szépen mindenkinek, aki eljött a díjátadó ünnepségre, amelyről film is készült. Fotók a Galériában.  Jágóval, a weimari vizslával kimegyünk a Görgényi Havasokba, hogy újult erővel vehessek részt a Kalligram Kiadó erdélyi irodalmi karavánján. Részletek a fenti plakátra kattintva. Szeretettel várlak!

Kapcsolódó:

Székely szamuráj hiúzbőr kabátban

Karatemester vs. fenegyerek

Sárkányok, rovásírás és egy székely szamuráj

 

IRODALOM - FENEGYEREKTÁNC - HARC

     
   
Köszönöm, hogy eljöttetek hozzám a Millenárisra! Alig járt le könyvfesztiváli dedikálásom, máris két felolvasás előtt állok: gyújtózsinórommal, Orbán János Dénes költővel lépünk fel április 26-án, csütörtökön 19 órától a budapesti Márton Áron Kollégiumban (3. Kerület, Kunigunda útja 35). Lesz literatúra, éles harc és fergeteges táncház! Ezt követően, április 30-án, hétfőn 18 órakor a Zsivágó Kávéházba (Budapest, 6. Kerület, Paulay Ede utca 55.) érkezem Zordokkal az Irodalmi Jelen díjátadó gálájára. Szeretettel várlak! Vasárnapi dedikálásomról képek a Galériában!
 

ZORDOK INDUL...

    
   
Kedves Olvasó!
  
Köszöntelek új honlapomon, amelyre régi blogbejegyzéseim is felkerültek. Weboldal és kéjpróza - utóbbit holnap hozza a marosvásárhelyi reptérre Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője, akivel a megjelenés előtti hónapokban együtt kerestük a nem létező Tökéletest. Köszönöm szépen munkáját... Mi sem természetesebb, hogy a székely szamuráj az egykori gimnáziumi padtársam által szervezett összművészeti diákfesztiválon induljon útjára. Farkas Wellmann Endrének köszönhetően ősbemutató április 12-én, csütörtökön 16 órától Gyergyóalfaluban! Ezt követően, április 18-án, szerdán 18 órától a budapesti Szlovák Intézetben mutatja be a könyvet a Kalligram Kiadó, majd 22-én, vasárnap 13 órától a Millenárison megrendezésre kerülő Nemzetközi Könyvfesztiválon, a 18. standnál dedikálom a kötetet. Szeretettel várlak!
  
 

LITERATÚRA - COLD ROCKKAL...

 

MESTERFOK...

   
  
Nyomdában új kötetem, Zordok, a székely szamuráj. Megjelenése előtt bemutatom Budapesten Noszlopi Botond A szórakoztatás mesterfoka című könyvét. Boti költészete unicum. Ha sokat fogyasztunk belőle, minden nővel el akarjuk hitetni: mi vagyunk az egyedüli Férfiak, a többi hím csak pasi. A szerző kezdeti zsenitudatát szerencsére hamar felváltotta az igazi alkotókra jellemző szelíd nyájasság, amely képessé teszi a váteszt arra, hogy ne csak a nők kedveljék, hanem a szakma jelentős képviselői is. Poétánknak az utóbbival könnyű dolga volt, mivel - túlzás nélkül állíthatom - biztos rímkezeléssel és egyéni hanggal indult az irodalmi prérin. Ki szórakoztat minket? A pókerből élő költő? A vetkőző férfi vagy a táncoló nő? Gyertek el, hogy megtudjátok! Várunk! Részletek a fenti plakáton.
 

HATOTT!

    

   
No nem a spangli, hanem a muszkavers és a muszkapróza Barátom budapesti költői estjén, ahol a humorával sziporkázó székely költő valósággal felőrölte a hallgatóságot. Szem nem maradt szárazon! Ez volt eddigi legsikeresebb csavargásunk. Ugye, Sanyi? Az alábbi képekkel együtt az eseményen elhangzott rövid bemutató szövegem állítson emléket év eleji fővárosi fellépésednek.
  

Bővebben...
 

PUNK!

    

Európában sok a poéta. De székely punk költő csak egy van. Megtisztelő számomra, hogy én mutathatom be őt a Magyar Írószövetségben - annál is inkább, mert két évvel előttem indult a pályán. Kick boxolt, kicsit gengszterkedett, sokat tekergett. Ketten alapítottuk a csavargó gróf csávók rendjét. És bár ő nyulat, én meg galambot tenyésztek, ma is vérünkben van az út: Muszka Sándor, a fiatal erdélyi magyar irodalom egyik legszínesebb, legizgalmasabb alakja először Budapesten! Gyertek el! Szeretettel várunk! Részletek a fenti plakáton.

 

PORTRÉK...

 

    
2011 egyik legjobb hangulatú irodalmi estjén méltattam Farkas Wellmann Éva Az itt az ottal című kötetét. De kezdjük az elején: négy szerző új könyvének bemutatása zárta az irodalmi évet. Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című folyóirat főszerkesztője Bálint Tamást kérdezte Visszaút a fekete folyón címmel megjelent könyve kapcsán. A közgazdász költő remek válaszai és felolvasása után jómagam beszélgettem Évikével, aki OJD megfogalmazása szerint csak a jó verseit írja meg.
   
Bővebben...
 
Oldal 7 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 36 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató