JA slide show

A NAGYRATÖRŐ

   
Márton László, a Magyar Köztársaság babérkoszorús írója a nyolcvanas évektől közel húsz kötet szerzője. Több rangos díjjal igazolt írói pályát tudhat maga mögött. Legutóbb a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, Márai Sándor-díjjal, Látó-nívódíjjal és Palládium díjjal tüntették ki. A nagyratörő című drámatrilógián évtizedeken át rendületlenül dolgozott. A mű kettős erdélyi könyvbemutatóján Murányi Tóni és Orbán Ferenc zenészek lépnek fel. Marosvásárhelyen november 11-én, csütörtökön 17 órától, Székelyudvarhelyen pedig november 12-én, pénteken 20 órától várják az érdeklődőket. Mindkét rendezvény helyszíne a két városbeli G. Café irodalmi kávézók. Az esemény házigazdái: Kovács András Ferenc és Murányi Sándor Olivér.
 

FUTAMOK

    
A Bulgakovban sokan emlékeztünk Ekler Ágostra. Sikerült rábírnom Nagy Koppány Zsoltot a legerotikusabb szövegei felolvasására. Székelyudvarhelyen december végén mutatjuk be kötetét. A kolozsvári est visszhangjai:

Irodalmi Jelen


Kolozsvar.info

maszol.ro

A „Kincses” után Baján termettem, ahol Fried Magiszterrel tartottunk irodalmi estet az Eötvös József Főiskolán. Nagy számban jelenlevő tanítónőjelöltek mellett a dékán és a rektor urak is tiszteletüket tették. Köszönjük szépen! Hazaérkezésem másnapján, Udvarhelyen a Hiúzkölykökkel a Bárka c. folyóirat főszerkesztője, Elek Tibor barátom díjazásán táncoltunk. Novemberben Márton László lesz a Küküllő menti Athén vendége, addig elfutok műléggyel pisztrángot fogni Boszniába, mert a testesebb vadon élő hargitai pisztrángokat gilisztával már mind kifogták… Székely tótulajdonosok, nyugodtan aludhat éjjel udvarotokon a security-s – de csak egy hétig! Jövök!
 

EKLER ÁGOST ÉS A BETAKARÍTÁS

 


    
Showman-nek tartanak... Én írónak látom magam… Mi a valóság? Száz év múlva kiderül… Addig is, rohanok a Székelyudvarhely – Duna-delta – Budapest – Kolozsvár – Baja vonalon... Huh… Vegyük sorra: október 9-én 20 órától Nagy Koppány Zsolt íróbarátom Amelyben Ekler Ágostra emlékezünk című kötetét mutatom be Kolozsváron, a Bulgakovban. A Magvető Kiadónál idén megjelent könyvet a Deltában olvasom el – teljes önmegtartóztatásban, mint annak idején a zsoltárokat a franciskánus zárdában. Nem lészen nő, csak halak (a lipován nők félig férfiak, tekintetük mindent leállít!). Egyetemista lányok (esetleg fiúk), várunk benneteket az eseményre! Október 11-én 17 órától Fried Magiszterrel a bajai Főiskolán tartunk irodalmi estet Betakarítás címmel. Leendő tanítónők, titeket is nagyon várunk!
 

ITE MISSA EST!

  
    
Wellmann érsek atya kéjesen nyelte be levitái szerszámait a Bulgakovban, mi pedig nem szégyelltük, sőt, forgattuk-forgattuk… Az ajándékrímek mellett a budapesti Szent István Bazilika mellőli 7. számú körzeti szexshopból vásárolt farokhosszabbítónak örült a legjobban. Remélem, sikerül kitolnunk vele frigyét, így Márkuskával jó ideig nem kell őt ingyen groggal vigasztalnunk Kolozsvárt…
Bővebben...
 

DIHORFESZT!

     
Az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy évadzáró irodalmi fesztiválján Farkas Wellmann Endre barátom 35. születésnapi szoptatása olyan, mint az Unicum: kihagyni nem lehet. A többi program is nagyon izgalmasnak ígérkezik, erre azonban feltétlenül gyertek el, hogy megtudjátok, hányszor hallgatott FWE az ördögre, milyen kapcsolatban áll Kovi producerrel, és hogyan kapta vissza nemi ösztönét az égtől.
Részletek:
   
 

G PONTON INNEN ÉS TÚL

   
Varga Melindával szemben közömbös lenni? Lehetetlen. Szeretik őt az irodalmi nagyvadak és gyűlölik a pehelysúlyú zsenik, valamint a prűd és féltékeny nők. Ami biztos: a ditrói Vénusz átütően versel. Költeményei a számomra ugyancsak kedves szókimondáson túl olyan ontológiai mélységgel rendelkeznek, amit csak a kevesek tudnak megjeleníteni... Nem hiába vállaltam az est lebonyolítását a G. Pubban Bréda magiszterrel, aki udvarhelyi szövegeit kivétel nélkül in loco, a Küküllő-menti Athénban írja meg.
Bővebben...
 

6VAN9 G PONTTAL

   
Varga Melinda szókimondásával ugyanazon az irodalmi úton halad, amelyen én is. Nem hiába hívtam meg Székelyudvarhelyre, sőt vállaltam felolvasásán a házigazda szerepét. A költő 6van9 című kötetét François Bréda mutatja be a székelyudvarhelyi G. Pub-ban. Az irodalmi estet hajnalig tartó táncház követi, muzsikál az Üver zenekar /Bartis Zoltán „Kicsi” – hegedű, Harai Levente – brácsa, Kostyák Márton – nagybőgő/.
Részletek a fenti plakáton. Mindenkit szeretettel várunk!
 

LAURA TALÁLKOZÁSA A NŐI SZEMÉREM UTOLSÓ VÉDELMEZŐJÉVEL

   
Iancu Laura székelyudvarhelyi könyvbemutatóját a közönség nagy figyelemmel fogadta. Mondtam is neki: mielőtt a bűn végleg betemet engem, részt veszek még Laura-szertartáson. Dávid Botond a fotóművészetet hozta a budapesti Hilton Hotel történelmi kulisszái közé. Laura-mise és Botond-glamour-„fest”. Mindketten kölcsönösen részt vettek egymás estjén. Székelyudvarhelyen a költőnőt Pécsi Györgyi, Budapesten a fotográfust jómagam méltattam. Megtisztelő és rangot jelentő mozzanat, hogy Dávid Botondot maga Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke mutatta be. Sike Tamás borász az erre az alkalomra ajánlott, díjnyertes borával kínálta a megjelenteket.
Bővebben...
 

NÉVTELEN NAP – LÁTHATATLAN FÉRFI


    
       
Székely Robin Hoodként az utóbbi időben az erdőben bujdostam, hogy ne ússzak a víz tetején. Ekkor két érdekes személy kért meg, hogy fellépésükön ne csak közönség legyek.
Iancu Laurába kétszer bújt bele – a szépség. Verssorai és arca egyaránt Aphrodité ajándékai a jelenkori irodalom számára. E szépséget igyekszik megragadni egyre örvendetesebb sikerrel Dávid Botond fotográfus, akivel annak idején együtt indultunk a Kunst útján. Tíz év barátság után nehéz elfogultság nélkül beszélni egy ilyen emberről. Egyszerre ébredt bennünk a világ… Ő állt mellettem, amikor válás terén megszereztem az első dant… Ő tanított meg arra, hogy a művésznek szebb kell hogy legyen a nője, az autója és a szmokingja, mint a válságmenedzsernek… Cserélem is le egy-kettőre – a Daciám. Budapesti tárlatmegnyitójának bevezető beszédére készülve eszembe jutnak az egymással vívott boxmeccsek, a szép nyári hetek, amikor gondtalanul autóztunk körbe a Balaton partján, közösen elmélkedve a hessei szavakon: „Az embernek meg kell kísérelnie a lehetetlent, hogy a lehetségest elérje.” Dávid Botond fotói a sejtetés, intimitás jegyében születtek. Nem hiába tartom alkotójukat – magammal ellentétben – a női szemérem utolsó védelmezőjének.:-)
A költő Udvarhelyen, a fotográfus Budapesten. Mindkét rendezvényre szeretettel várunk! Részletek a fenti plakátokon.
 

A POÉTÁK ÉS A SZÉP BÚTORKERESKEDŐ ASSZONY


   
Székelyhídi felolvasó estünket követőleg landoltunk Muszka Sanyival az éjjel Székelyföldön. Fellépésünket megelőzően bállal fogadta a város Böjte Csabát, Kelemen Hunort és a Székelylendet – de szerintem legalább annyira Márkus Andriskát, Muszkát és engem... Egy év elteltével a bútorkereskedő asszony változatlanul ragyogott, és házába fogadott mindhármunkat. Hogy ott mi történt, Márkuska elmeséli nektek…
Bővebben...
 
Oldal 10 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 44 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató