JA slide show

STEMPLI

    
Művészet lehet-e a pornó? Melyik költő tudja könyv nélkül verseit? Mely napszakban alkot a szerző? Tollal vagy laptoppal? Efféle és ehhez hasonló kérdések hangzottak el eddigi legjobb hangulatú estünkön, amelyen Varga Melinda színt vallott eddigi életútjáról, munkásságáról. Nem különben Muszka Sanyi, aki alkotói lendületben van. Annak ellenére, hogy úgy látja: semmi lényeges nem történik a környezetében. Pedig már színművész szavalja alkotásait (Sarkadi Zoltán Gábor, köszönjük szépen!). Új versek, új próza – utóbbit a felolvasás helyszínéül szolgáló székelyudvarhelyi Tanárképző Főiskola után a G. Caféban is megcsodálhattuk.
Bővebben...
 

AJTÓNYITÁS?

   
Míg Varga Melinda a Férfi-expresszt, Muszka Sándor a csavargó gróf csávót, jómagam még a Múzsát firtatom, aki Melinda szerint 6van9-et ihlet, Sanyi szerint trágyás szekéren érkezik... Hö... Szerintem kollégiumban töri pirítós kenyérre a fokhagymát, és egyelőre nem tudni, homlokcsókja igaz vagy nemi-gaz. Vagy csak az ábránd maradt már a két ajtó között? A Dichter-t beengedték? De hova? Az erkölcsteológia szerint mindaddig a legjobbat kell feltételeznünk valakiről, amíg ennek az ellenkezője napfénynél világosabban ki nem derül... Tegyétek ti is ezt velünk: íziben gyertek el az ifjú poéták székelyudvarhelyi felolvasására! Részletek a fenti plakáton. Várunk!
 

RITUS CONCLUSIONIS

     
Szemléltettük! Békéscsabán valóban csillogott-ragyogott a Múzsa! Pillantása felért egy heretájéki lórúgással! E "bölcselemmel" még a női szemérem legutolsó védelmezője, Dávid Botond fotóművész is maximálisan egyetértett, akinek tárlatmegnyitója emlékeztetett egy londoni festivity-re. Képeinek bemutatása után Elek Tibor, a Bárka c. irodalmi folyóirat főszerkesztője faggatott a műfajteremtő pornoprédikátzióról, a kalandos életű Zordokról, a karatéról, a néptáncról, lovakról, pisztrángokról, hiúzokról, medvékről és az erdőről.
Bővebben...
 

CELEBRÁCIÓ

   
Amint ígértük, Nők napja előestéjén Békéscsabán, a Bárka színpadán végezzük el szertartásunkat, amely ezúttal kivételesen két részből áll: Dávid Botond fotós barátom tárlatmegnyitójából és felolvasó estemből, melyen Elek Tibor irodalomtörténész-főszerkesztő kérdéseire válaszolva vallok színt a nagyérdemű előtt. Ezt követően Tóni öcsém száraz gitárral nedvesíti a hölgyszíveket, és…, ha eljösztök, azt is megtudjátok, ki lehet és ki nem lehet Múzsa… Szemléltetjük! Részletek a fenti plakáton. Testvéreim az Úrban! Várunk benneteket!
 

SZÜLETŐ MÚZSA – TÁNCOLÓ POÉTA

    
Amikor Fried magiszter a budapesti Márton Áron Szakkollégiumban összefoglalta, amit a jelenkori erdélyi magyar irodalomról tudni érdemes, tényleg forogni kezdett a könyvtár! Egymás után dobálta ki magából a világhírű szerzőket! Nem maradt benne más, csak a születő Múzsa, aki – tetszik vagy nem – székely, és jobban táncol a legtöbb poétánál. Ugye, Noszlopi Boti? Felolvasásom után egy ártatlan leányka riadtan ment oda a Tanár úrhoz, hogy suttogva kérdje, egyetért-e az elhangzottakkal, mert ő Márai regényeiben nem olvasta a koton szót.
Bővebben...
 

(FEL)TÁMADÁSOK

  
      
  

  
Medvelesről gyalogoltam be az Ilona Völgyén, amikor megrezdült mobilom: Fried magiszter előadást tart a kortárs erdélyi magyar irodalomról a budapesti Márton Áron Kollégium egyetemistáinak, és engem kér, hogy legyek az est meghívott vendége. Szinte evvel egy időben érkezett email Erős Kingától: szeretné, hogy én mutassam be a Magyar Írószövetség Csikófogat rendezvényén Varga Melindát. Jó szívvel – válaszoltam, és gondolkodni kezdtem, hogyan tehető emlékezetessé a fiatal kolozsvári költő budapesti bemutatkozása. Egy hét, két fellépés – felolvasással. Gyertek el, hogy meggyőződjetek: Literatúra nem védekezni született! Részletek a fenti plakátokra kattintva.
 

MEGÚJULÓFÉLBEN...

     
Egy évig nem írtam. Számtalan fellépésemmel bekerülni látszottam a nem tudjuk, mitől futó poéták közé. Mindez azért történt, mert „biztonságban” éltem. Jól mondja Márai: kalitkával, papagájjal és nyugdíjfolyósítási számlával nem lehet világot váltani. Az égiek kioperálták belőlem a hamis biztonságot, elengedtem magamból a személyt, aki minden áron távozni akart életemből. Teljesült, amit interjúkban többször is elmondtam: az író nem tartozhat senkihez, csak a réteket sebesen fésülő szélhez. Mert elsősorban nem arra születik, hogy genetikát hagyjon hátra. Hanem gondolatot. Utamon csak az válhat társsá, aki gondolataimért csatlakozik hozzám. Éppen „műtétem” után lábadoztam, amikor felhívott Muszka testvér, hogy mennünk kéne Székelyhídra felolvasni. – Neked most mindegy, hogy úton vagy, vagy sem – bíztatott lelkesen, aki nyulakat rendezve is, lelkében messzi tájak után vágyakozó vándor harcos maradt. Iránta való barátságból és tiszteletből harmadszor is jelen leszek a székelyhídi Magyar Kulturális Napokon. Megújulófélben. Bízzatok bennem! Gyertek el a két csavargó gróf csávó irodalmi estjére! Meglepetés is lesz, nemcsak nyeremény! Részletek a fenti plakátra kattintva.
 

MURÁNYIÉK A BULGAKOVBAN – EKHÓ

    
Közös estünk irodalmi részeként új prózarészletet olvastam fel az Alfahímről.:-) Ezt követően először mutatkoztak be Kolozsváron a Hiúzkölykök… Full contact, azaz éles küzdelmet vívtunk… Remélem, sikerült kiváltanunk a közönség harcművészet iránti érdeklődését. A folytatásban a fiatal harcosok kalotaszegi legényessel lepték meg a jelenlevőket, majd Csapatunk celebje, Esztojka Misi székelyszentkirályi cigány táncos és ’lókereskedő’ (!) lépett fel, miután elmagyarázta: a szép nő olyan, mint a jó ló: egyetlen foga sem hiányozhat, sőt, még porcelán pótfoga sem lehet!:-)
Bővebben...
 

THREE YOUNG BROTHERS

    
OJD új ötlettel rukkolt elő: együtt lépjen fel a három Murányi-testvér a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. Jelszó: csak itt, csak most, csak pénzért! (ilyen világot élünk!). Ezzel a felhívással el is vágjuk a lehetőséget, hogy újra egymás mellé állhassunk, amikor egyikünket kitünteti a White House…:-) Egyetemi dékánok és autószerelők! Doktorok és doktornők! Kandidátusok és gólyák! Gyertek el! Várunk! Részletek a fenti plakátra kattintva.
 

FESTUM LITERATURAE

     
Epika? Líra? Dráma? Márton László nem ismeri a megkötöttséget, az irodalom mindhárom műnemében jelentőset alkotott. A ráadás: fordításai a német irodalomból. Próbáltam ellesni a magyar irodalom sokoldalú Dichterének fortélyát. Szokásos napirendje vendégként sem változott: reggeli alkotómunkája előtt nem hagyta el a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szálloda szobáját, éjfél előtt pedig lefeküdt egy sör után. Lehet, hogy ez titkának nyitja? Vagy a mindenre őszintén rácsodálkozó gyerek, aki lépten-nyomon elővillan az ötvenes férfi tisztán maradt tekintetéből? Egy biztos: Márton László 2010-es székelyföldi „nagyratörő” jelenléte gyöngyszem Literatúra kalárisán.
Bővebben...
 
Oldal 9 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 37 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató