JA slide show

HANGVÁLTÁS?

    
György Attilával az idei év legextrémebb könyvbemutatóját tartottuk. Hogy miért? Kérdezzétek a Hadurat.:-) Jómagam csak ennyit árulok el: karatebemutatóval kezdtük Berze Gellért többszörös bajnok hiúzkölykömnek köszönhetően. És máris itt az új esemény: négy fiatal erdélyi magyar költő lesz jelen december 27-én, kedden 19 órától a székelyudvarhelyi Portré Kávézóban.
Bővebben...
 

HARCOSOK...

    
Erőt, erényt! - köszönt el tőlem a Hadúr, miután hadügyminisztereként bejelentettem: még idén bemutatjuk új kötetét Székelyudvarhelyen. A rendezvényen harcosok klubja teszi tiszteletét, Muszka Sándor költőharcos mellett jelen lesz karateiskolánk vezetője, Major Sándor fekete öv 6 danos mester, valamint a székelyszentkirályi Hiúzkölykök. Gyertek el! Szeretettel várunk! Részletek a fenti plakáton.
 

KUTYA, LÓ, KÖNYV ÉS HEGYVIDÉK

  
      
Ne féljünk az emberiség fejlődésétől! – válaszolt Kányádi Sándor a könyv jövőjére vonatkozó kérdésemre. A kutya, a ló és a könyv tehát mindvégig mellettünk marad – akkor is, ha ölebként, versenylóként és hangos könyvként kísér bennünket tovább. Én azért kitartok Jágó, a weimari vizsla mellett, és remélem, hamarosan lógazda is lehetek – nem kölcsön paripákon kell vágtáznom Homoródon. Ami pedig a könyvet illeti… Egyetértek Sándor bácsival: a forma változása nem érinti magát a gondolatot.
Bővebben...
 

FÁTÓL FÁIG?

 

REGÁL UTÁN

   
     
Böszörményi Zoltán székelyudvarhelyi könyvbemutatója a Tamási Áron Gimnázium százötven diákjának tapsával indult, a Portré Kávézóban folytatódott, ahol a fordulatokban gazdag beszámolót feszült figyelemmel kísérte az érdeklődő közönség. Alig tudtuk kérdezni Fried magiszterrel Az éj puha teste, a Halálos bűn és a Regál szerzőjét, a jelenlevők egymás után emelkedtek szólásra. Az est sikerét elősegítette, hogy Böszörményi Zoltán beszámolt küzdelmeiről, az emigrációtól, a kétkezi munkától a felemelkedésig, az irodalomba történő visszatéréséig.
Bővebben...
 

ÍNSÉG ÉS BŐSÉG VAGY FORDÍTVA?

    
Böszörményi Zoltán igazi gentleman. Koncepciónk hasonlít: mindketten elutasítjuk a meg nem értett művész egész világra sértődékeny attitüdjét. Ezért nagy szeretettel várom székelyudvarhelyi könyvbemutatójára, amelyen Fried magiszter kérdezi őt munkásságáról, és kalandos életéről. „Gyermekkoromból a legerősebben arra emlékezem, hogy hét évig szinte szünet nélkül éhes voltam. A szám biblikus jelentőségű. Azóta, úgy tapasztaltam, hétévenként változik az életem jóra, rosszra.” – vallja önéletrajzában a Monacóban élő szerző, a kortárs irodalmi élet egyik legsokoldalúbb egyénisége, aki a torontói York Egyetemen filozófiából szerzett diplomát, majd milliárdos üzletemberként felépítette Románia legmodernebb fényforrásgyárát. Új regénye, a Regál a múltról, a szorongásról szól, valamint arról, hogy ha elég erősen akarjuk, akkor mindig van remény. Várunk a bemutatóra! Részletek a fenti plakáton.
 

JÖTT!

    
Életem első – medvelessel egybekötött – irodalmi estjén érkezett a barna bundás… Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Erős Kinga, az Írószövetség titkára megláthatta szabadon – hála Egyed József lövétei vadásznak, akinek barátságát hozta számomra rendezvényünk. Érdemes odafigyelni rá, lelkes, tevékeny, többek között szülőfaluja honlapját is ő szerkeszti. Kérdésemre, hogy ott táncolt-e Literatúra az erdőben lopakodó mackók, szarvasok, vaddisznók, vadmacskák szembogarában, Szentmártoni János a költő igenével válaszolt.
Bővebben...
 

MEDVÉT SZABADON!

    
Három évvel ezelőtti írószövetségi bemutatkozásomnak ezt a címet adta a Magyar Nemzet: „Ahol a medvék még szabadon járnak". Idén nem láttam medvét, pedig egész nyáron különböző lesekben kuksoltam. Távcsővel és fotógéppel kezemben. Megígértem a Magyar Írószövetség elnökének: mindent elkövetek annak érdekében, hogy udvarhelyi irodalmi estje előtt megláthassa a barna bundást – szabadon. A lövétei vadászcsoport két tagja megtette a szükséges előkészületeket. Bízzunk abban, hogy nem járunk úgy, mint a mai regénytémákban igen divatos hajdani diktátor, aki székelyföldi vadászatra érkezett. Máig azt beszélik az erdészek, hogy akkor semmiképpen nem tudtak medvét terelni elé. Nagy aggodalom lett úrrá az elvtársakon. Mózsi bá, a székely főerdész megtalálta a megoldást: éppen vándorcirkusz állomásozott a közeli kisvárosban. Elszaladtak, és nagy sietséggel hozták el onnan a medvét. A diktátor mit sem tudott erről. Izgatottan figyelt a lesben. Jóakarói nem számoltak avval, hogy Márton bá, a székely vadőr egy közeli fenyőtörzsnek támasztotta biciklijét. Feszült csendben készült mindenki a nagyvad elejtésére. Csak egy madár sikongott vészjóslóan. Talán a betolakodókról adott hírt az erdő lakóinak. Vagy fészekből kiesett fiókáit siratta? A lessel szemben a bokor megzörrent. A diktátor szeméhez emelte a fegyvert. Ebben a pillanatban bebiciklizett elé a hatalmas medve… Kinga és János! Gyalogos medvét mutatunk! Kedves olvasók, a Magyar Írószövetség elnökével és titkárával találkozhattok Székelyudvarhelyen a fenti plakáton megadott időpontban! Gyertek el! Várunk!!!
 

VIRÁGH ATYA ÉS A HÁZINÉNI

    
Virágh atya, a londoni katolikus magyarok lelkésze áprilisban a Buckingham palotát ajánlotta fel telefonon ingyenes szálláshelyül nekünk… Merthogy katolikuséknál a szálláshely az Úr nevében húsz fontba kerül egy éjszakára… No comment… Mostani albioni tartózkodásunk alatt nagyon kerestem őtisztelendőségét, de elrejtőzött… Ezért? Ennek ellenére? Sikeres felolvasó estet tudhatunk magunk mögött, amelyen Sárközi Mátyás író mutatta be a Team-et: elsőként László Noémit, majd Erős Kingát, Szentmártoni Jánost, a Magyar Írószövetség elnökét, Király Zoltánt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ügyvezető elnökét, valamint a Murányi testvéreket.
Bővebben...
 

SZÉKELYUDVARHELY – LONDON JÁRAT

    
    
    

     
Az ejtőernyővel óceánpartra száguldó hiúz szorongásával ülök fel sokadikszor a gépmadárra, hogy székelyudvarhelyi városnapi felolvasásunk után londoni barátaink meghívásának tegyek eleget erdélyi és magyarországi alkotótársaimmal. Velem jön Tóni öcsém is. Először repül – hátha nem kapaszkodik bele légüres tereken az előtte ülő nyakába. Tegnap együtt láttunk egy szabad medvebocsot a Libán-tetőn Wellmann érsek atyától hazafelé jövet. Jól viselte. A mackó kevésbé. Mivel anyjával nem találkoztunk, csomagolunk az angol fővárosba, ahol kortárs vers, próza és dal hangzik el a nagyérdeműnek. Aki teheti, mindkét rendezvényre jöjjön el! De legalább az egyikre! Részletek a plakátokon. Szeretettel várunk benneteket!


 
Oldal 8 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 38 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató