JA slide show

A BÚSKÉPŰ LOVAG ÉS A SZÉKELY SZAMURÁJJanuár és február csendben telt. Semmi különös nem történt, mindössze annyi, hogy Cervantes nyomába eredtem. Ezt főleg azért, hogy az eredeti helyszíneken olvassam újra az Apámtól kapott Don Qujiote-kötetet. Míg Zordok a Búsképű Lovaggal társalgott, jómagam az író iránt róttam le tiszteletem Alcala-i szülőházában és Madridban. Hazatérve márciusi fellépések garmada fogadott: ma Benő Attilát és François Brédát várom a székelyudvarhelyi G. Caféba, 8-án Varga Melinda nőnapi költői estjét tartjuk a budapesti Márton Áron Szakkollégiumban, 11-én Muszka Sanyi új kötetét mutatom be a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában, 12-én szintén Muszka Sanyival, továbbá Simon Márton és Pion István slammer barátainkkal közösen olvasunk fel a fővárosi Roham Bárban. A hónap Bodor Ádámmal zárul, akivel közös estünket 28-án az udvarhelyi G.Caféban tartjuk. Ezt ismételjük április 10-én Budapesten. Részletek a lenti plakátokon. Gyertek el! Szeretettel várlak!


  

SANYI BÁ A KÜKÜLLŐ-MENTI ATHÉNBAN

 

A berlini irodalmi est után kedvenc homoródi lesemnél kezdtem el újra etetni a medvéket. Hátha bejönnek télen is, és elkészülhet végre a saját mackós fotóm…  Eközben készülök az utolsó idei rendezvényre: Muszka Sándor költőbarátom Sanyi bá című kötetét mutatjuk be. Muszkatesvérrel  keretes irodalmi évet tudhatunk magunk mögött, mivel együtt kezdtük, amikor januárban, Budapesten interjút készített velünk az M1, és együtt is fejezzük be december 29-én a Küküllő-menti Agórán. Részletek a fenti plakáton. Szeretettel várlak!

 

BERLIN, BERLIN!

Hármas könyvbemutatóm utolsó állomásán köszönöm szépen Nektek, hogy eljöttetek a luxemburgi Q42-be, a budapesti ELTE-re és a székelyudvarhelyi G.Caféba. Sokat nem pihenhetek itthon, hamarosan újra felszáll velem a gépmadár, majd remélhetőleg letesz a berlini reptéren. A Collegium Hungaricum Berlin meghívásával régi álmom válik valóra: az egykori német szakos bölcsészhallgató megtekintheti Németország fővárosát, amely nemcsak a magyar író álma, hanem a világ minden tájáról vonzza a művészeket. Viszontláthatom őszülő halántékkal az Alexanderplatzot, amelyen egykor sárgafejű kisgyerekként sétáltam szüleimmel. Nagy lelkesedéssel készülök az útra, annál is inkább, mert újszerűségével, kulturális pezsgésével számomra Berlin mindig is Európa fővárosa marad. Bár irodalmi estünk elsősorban a német ajkúaknak szól, szeretettel várjuk az elszármazott magyarokat. Részletek a fenti plakáton.

 

ZORDOK LUXEMBURGBAN, AZ ELTE-N ÉS SZÉKELYUDVARHELYEN

Márton László udvarhelyi könyvbemutatója után kedvenc homoródi medvelesemben órákig vártuk csendben a barnabundást. Ezúttal nem jött, de hangjaival belénk költözött az erdő. E hangokat magamban őrizve repülök Luxemburgba, hogy felolvassak ott a Zordokból. A székely szamuráj ezután a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészhallgatóihoz érkezik, majd hazaindulok Fried professzorral, hogy bemutassa a könyvet az udvarhelyi G. Caféban. Részletek a fenti plakáton. Gyertek el! Szeretettel várlak!

Kapcsolódó:

Márton László, a középkori német költők barátja 

Márton László, a szellemekkel társalgó

Játékos intellektualizmus

 

GYILKOS A G.CAFÉBAN!

Grecsó Krisztiánnal együtt megtartott felolvasó estünkről nem hiányoztak az írók, költők, egyetemi professzorok, de a csinos egyetemista lányok sem. Utóbbiak a fellépésünket követően táncházban csillogtatták ritmusérzéküket – is. A fővárosi forgatag után hazaszáguldok Márton László íróval Székelyudvarhelyre, hogy bemutassam a Kalligram Kiadónál megjelent új kötetét. Péntek este M.L., a gyilkos a G.Caféban! Részletek a fenti plakáton. Gyertek el! Szeretettel várlak!

Kapcsolódó:

Férfiak válaszoltak

Karate és emancipáció - férfiválaszok Grecsótól és Murányitól

 

FELELÜNK!

Follinus Anna és Tarján Tamás székelyudvarhelyi fellépése a G.Caféban kezdődött és egy medvés erdőben végződött. Boldogult német tolmács koromban székelyföldi medvelest ajánlottam egy frankfurti üzletembernek, aki így válaszolt: A medve jöhet, de kétlábú legyen és nagyon csinos nőből! Grecsó Krisztiánnal efféle kétlábú egyetemista csinimaciknak olvasunk fel Budapesten. Író és/vagy írónő? Pasi vagy Férfi? Don Juan pesti nő vagy székely macsó? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Mészáros Sándor főszerkesztőm moderálásával az esten, amely fergeteges táncházzal zárul. Részletek a fenti plakáton. Gyertek el! Szeretettel várunk!

Kapcsolódó:

Vonzódás a klasszicitáshoz

Follinus Anna - halk hiteles és sokatmondó

Nem élek nélkülem

 

 

ANNA ÉS A MEDVÉK


Csaplár Vilmos és Térey János székelyudvarhelyi felolvasását követően megindultak a homoródi medvék… Öt nap, öt les, öt hatalmas medve – tíz méterről(!). Legutóbb a lesben maradtam éjjelre, miután kukoricát szórtam nekik. Nem is tudtam volna kijönni, hiszen este fél nyolckor három mackó jelent meg. Egyikük jókora követ gördített be az oldalon. Csak úgy döngött az erdő, ahol utoljára kisgyerekként aludtam. Ezúttal óránként ébredtem meg az éjszaka gyanús neszeire. Meg tudom érteni az embert, amiért kijött a barlangból iPhone-t használni. Mégis: a dermesztő éji vadonból nevetségesnek tűnik az emberi társadalom. No, de nem válok outsiderré, csütörtökön máris fogadom a marosvásárhelyi reptéren Follinus Anna német származású magyar költőt, szerkesztőt, műfordítót és Tarján Tamás írót, irodalomtörténészt, kritikust, a budapesti irodalmi élet karmesterét. Annát Nélkülem élek című kötetéről a Tanár úr kérdezi. Hogy elfogadják-e medveles-meghívásom, nem tudom. Egy biztos: szeretettel várnak titeket a székelyudvarhelyi G.Caféba! Részletek a fenti
plakáton.
 

ÉN+ÉN

     
    

Kolozsvári könyvbemutatóm és Závada Péter, Simon Márton, valamint Pion István székelyudvarhelyi nagy közönségsikere után visszavonultam a székelyföldi erdőkbe, ahol medvelessel készülök a hideg téli napokra. Hiúzt idén sem sikerült látnom. Addig is, amíg megadja ezt nekem a véleményem szerint fenyvesekben lakozó Literatúra istennő, barátsággal várom az ő kegyeltjeit: Csaplár Vilmos, az Igazságos Kádár János, a Hitler lánya, A magyarok Az államalapítástól a 2010-es választásokig és még számtalan sikerkönyv szerzője, a Kutya éji dala és a Nárcisz és Psyché című Bódy Gábor-filmek forgatókönyvírója első alkalommal mutatkozik be Térey Jánossal, Budapest ünnepelt költőjével és drámaírójával Székelyudvarhelyen. Térey barátom Paulus című verses regénye mellett idén megjelent, Teremtés vagy sem esszékötetével érkezik. Az esten fellép a Stereogám zenekar. Részletek a fenti plakáton. Szeretettel várlak!

 

LAST MINUTE

   
 
Utolsó percben jött a felkérés: mutassam be a székelyudvarhelyi G. Caféban Pion István, Simon Márton és Závada Péter (Akkezdet Phiai) budapesti ifjú titánokat. Bár minden fellépést egy hónappal előre kezdek el szervezni, ezúttal kivételt teszek. Merthogy fiatalok, bohók és jók.:-) Simon Márton  szerint „a slam poetry mindenekfölött előadói műfaj, ez az a fajta vers, ami arra készül, hogy kiállj vele az emberek elé. Ez leginkább olyan, mint a Hyde Parkban a szónokok köve, ahol mindenki azt mond, amit csak akar. És léteznek praktikus fogások meg műfaji sajátságok, nyilván, amikkel érdemes élni, szabályok azonban nincsenek. Legalábbis formai megkötések, egy szál se. Azt gondolom, hogy a slam poetry nem alternatívája a kortárs költészetnek, hanem része…” A felolvasó est részletei  a fenti plakátra kattintva. Barátsággal várlak!
 

ZORDOK A KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOKON

 

Zordok tusványosi bemutatójáról Varga Melinda költő írt beszámolót, a fényképek pedig itt találhatók. A négy hónapja megjelent könyvről szinte kötetnyi véleményt írtak. Hetente érkeznek az új kritikák. Minek köszönheti munkám ezt a megtisztelő figyelmet? Száz év múlva talán már lesz rá válasz. Addig azonban gyújtózsinórom, Orbán János Dénes meghívására visszatérek Mészáros Sándor főszerkesztőmmel a kolozsvári Bulgakov Kávéházba, ahonnan 2007-ben az irodalomba indultam. Részletek a fenti plakáton. Szeretettel várlak! A lll. Kolozsvári Magyar Napokon Zordok!
 
Oldal 6 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 42 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató