JA slide show

MEDV-EST

E-mail Nyomtatás PDF

Simon Mártonnal tartott közös estünk után és öt napos berlini tartózkodásom előtt érkezett a meghívás a Ferencvárosi Román Önkormányzattól: két nyelven olvassak fel szövegeket. Nem lesz könnyű dolgom, mivel románul idáig egyetlen alkalommal jelent meg munkám Karácsonyi Zsolt fordításában a kolozsvári Tribuna című irodalmi lapban. Mi más lehetne a kapcsolódási pont, mint a szeretett mackók. Alig várom, hogy viszontláthassam márciusban őket. Romániáról sok mindent mesélnek világszerte, de arról ritkán esik szó, hogy itt található a kontinens erdőinek kétharmada, valamint bolygónk egyik legnagyobb medvepopulációja. Ilyen értelemben Európa Kanadája. A Cooper-regények hőseit a székelyföldi fenyvesekben is el tudom képzelni. Bármikor elém léphetne az Ilona-völgye sűrűiből Csingacsguk sápadtarcú testvérével, Vadölővel. Minket, magyarokat és románokat a közös élet mellett az irodalom és a természet szeretete is erősen összeköt. Ezekkel a gondolatokkal várlak titeket szeretettel március 3-án Juhász Gábor dzsesszgitárossal és Erdei L. Tamás íróbarátommal, a rendezvény házigazdájával.
 
Kapcsolódó:
 
 
 
 

ZSÁKMÁNYÁLLATOK

E-mail Nyomtatás PDF

A medveleső ruhám, a horgászbotjaim és a lovagló kalapom is udvarhelyi otthonomban várnak. A magyar fővárosban akkor is átutazó maradok, ha néha hetekig tartózkodom ott. Ez főleg a téli hónapokra jellemző, amikor a medvék elhúzódnak a Hargitán, és beáll a horgásztilalom. Ilyenkor van időm találkozni pesti barátaimmal és megnézni a Katona József Színház műsorait, valamint a legújabb Imax-mozivetítéseket. Idén, a tavasz tényleges beállta előtt szeretnék visszajutni Berlinbe, ahol tavaly pár E-MIL-tagtársammal együtt közös irodalmi esten léptünk fel. Ráhangolódás végett olvasom újra e napokban Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című regényét. Európa városai közül számomra ez tetszik leginkább, mivel - a múzeumai között is ágaskodó daruival - a folyamatos megújulást szemlélhetem benne, akár az erdőkben. Március első napjaiban Bodor Ádámmal indulunk haza Erdélybe. Míg ő a Madarasi Hargitán tartózkodik, én a szabad hiúzok nyomába eredek a Görgényi-havasokban. Ezt követően közös székelyföldi turnén veszünk részt. Előtte azonban Simon Márton költő- és slammer barátommal olvasunk fel a budapesti Kalicka Bistro-ban, megünnepelve, hogy együtt láttuk viszont az abonyi tigriseket, amelyek havonta húsz kilót nőnek, hogy elérjék a kétszázötvenet. Részletek a fenti plakáton. Szeretettel várlak!

 

VADLESRE VÁRVA

E-mail Nyomtatás PDF

 

Esterházy Péterrel és Mészáros Sándorral közösen megtartott estjeink után egyetlen eseményre várlak még idén titeket: az Erdélyi Magyar Írók Ligájának év végi gálájára. A díjátadó ünnepséget december 14-én, szombaton 20 órától tartjuk a székelyudvarhelyi G. Caféban. Ezt követően, remélem, az erdőn már nagy hó fogad, amelyen kivehetők a medve- és hiúznyomok. Utóbbit még nem volt szerencsém látni, de hátha az idei télen törik meg a jég... Szorgalmasan járom hát kamerámmal a vadont, ezért el is köszönök itt egy időre. Minden kedves Olvasónak Kellemes Ünnepeket kívánok!

Kapcsolódó:

Esterházy: a szabadságra fel kell készülni

Az író, aki nem gazsulál az olvasónak

A vesszőtől a párbeszédig

"Minden másképp van"

Esterházy Péter: a klasszikusok segítenek

Örülni tudni, avagy bevezetés a szépirodalomba Esterházy Péterrel

Életről, irodalomról és önmagáról

 

ÁT-JÁR-HATÁS

E-mail Nyomtatás PDF

Nagyon köszönöm, hogy eljöttetek Barnás Ferenccel rendezett találkozóinkra. Néhány nap múlva a posztmodern irodalom egyik legjelentősebb képviselőjével, Esterházy Péterrel, és kiadói főszerkesztőmmel, Mészáros Sándorral érkezünk a székelyudvarhelyi G. Caféba, valamint a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárba. Mindkét helyszínen a rangos nemzetközi díjakkal kitüntetett író idén megjelent Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat című regényéből is felolvas, ezt követően irodalmi kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Az udvarhelyi esten Sándor Anna, a Palló Imre Művészeti Líceum hegedű-szakos tanulója W. A. Mozart C-dúr rondóját adja elő. Részletek a fenti plakáton. Labda feldobva! Ti következtek! Szeretettel várlak!
 

MÁSIK?


Köszönöm szépen, hogy eljöttetek a pesti RoHAM Bárban megtartott estre! Barnás Ferenc idén Aegon Művészeti Díjat nyert Másik halál című regénye a nyaram legjobb olvasmánya volt… Ezért külön megtisztelő számomra, hogy én beszélgethetek vele a fenti plakáton feltüntetett budapesti és erdélyi helyszíneken.
Múzeumi teremőr. Profi író. Dilettáns zenész. Utóbbit sajátmagáról állítja Barnás a szó eredeti értelmében, aki örömből, szeretetből csinálja azt, amit. Izgalmas személyiség, egy kiállító teremben éli mindennapjait, műalkotásokkal körbevéve. Hogy ő maga mennyire műalkotás, megtudhatjátok, ha eljösztök hozzánk – a magyar fővárosba, Székelyudvarhelyre, Sepsiszentgyörgyre vagy a kolozsvári Bretter György Irodalmi Körre. Szeretettel várlak!
 

KALAND


Kányádi Sándorral augusztusban megtartott estünk után felkerekedtem, hogy két év után újra viszontlássam az itáliai Pó folyó hatalmas harcsáit.  Az éjszakák csónakban teltek, az álmában vízbe eső madárfiókát, kis egeret műcsalival utánozva próbáltam kapásra bírni a nagyvadat. Mielőtt ez sikerült volna, sokat gondolkodtam a kaland fogalmán, amelyet gyakran negatív előjellel használunk. Egyesek számára a nőcsábászat kaland, mások számára a házasság. Két percig részt venni egy szabad medve életében.  Harcsákkal viaskodni, majd visszaengedni őket. Keblemre ölelni a tigrist. Számomra ezek a találkozások jelentik az Abenteuer-t, amely nélkül sivárrá, egyhangúvá válna életem. És a literatúra? Több helyen leírtam, hogy kaland nélkül meddő, mint a szőkefalvi javasasszony. Újra és újra eszembe jut Fried István professzor figyelmeztetése: „Európában sok író szaladgál öltönyben laptoppal. Úgy rúghat labdába ezen a pályán, ha lóháton, harcsákkal és medvékkel érkezik.” A szerzőktől  többen azt várják el, hogy vasalt ingben ülve okos dolgokat mondjanak egy tévékamera előtt.  Lehet, hogy maradinak tűnök a természethez való leírhatatlan kötődésemmel, valamint e kötődés nyilvánossá tételével. De saját utam járom, amelyen újra és újra keresem a találkozást. A vadakkal. Az erdővel. És nem utolsó sorban veled, kedves Olvasó. Legközelebb október 30-án, szerdán 20.30 órától várlak titeket a budapesti RoHAM Bárban. Az esten fellép Juhász Gábor Aegon-, Gramofon- és Artisjus-díjas jazz gitáros. Ezt követően Barnás Ferenccel olvasunk fel a magyar fővárosban és különböző erdélyi helyszíneken. Részletek hamarosan. Addig pedig… Harcsák, medvék, tigrisek:

Kapcsolódó:

Az ember élettartamán túl

Történetek Galambfalva és Moszkva között

"Mi a nemzet célja?"

Kányádi: nem felnőtt az, aki nem nevet magán

 

JÖN A MEDVE!

E-mail Nyomtatás PDF

A fenti felszólítással hajtották fel a gazdag oroszok a teljes pohár vodkát minden egyes újratöltésnél. A játékba száz eurónyi összegnek megfelelő rubellel lehetett benevezni. Aki asztal alá zuhant, kiesett. A nyertes megkapta az összes pénzt. Mindezt Kányádi Sándor mesélte pár napja, amikor hargitafürdői házában egyeztettünk, hogyan ismételjük meg közös estünket, amelyet 2011 november 24-én tartottunk a budapesti Márton Áron Szakkollégium egyetemistáinak. Medvészésem rövid időre megszakítva szeretettel várlak titeket augusztus 17-én, szombaton 20 órára a székelyudvarhelyi G.Caféba, hogy  az idén nyolcvannégy éves Költővel és veletek együtt keressük a választ a kérdésekre: Eltűnnek a könyvek? Számolóvá válik az ol­vasó? Van jövője az iro­da­lom­nak? Jön Kányádi Sándor!

Módosítás: ( 2013. augusztus 16. péntek, 13:07 )
 

ZORDOK A VÖLGYBEN


Izgalmas nyárnak ígérkezik az idei: végre jó fényviszonyoknál súrolta homoródi lesem ajtaját a fenti képen levő szabad nagyvad!!! Ezt követően tíz méterre (!!!) heveredett le elém. Valóra vált régi-régi álmom: elkészült első saját medvés filmem. Mintegy tíz percet ült kamerám előtt. Távozása után kimentem az autómhoz, és hanyatt feküdtem jó időre, hogy legyen erőm hazavezetni Székelyudvarhelyre... Egy nappal később jelezte Kányádi Sándor: közös estünkre jövő hónapban kerül sor. A pesti slammerek július 7-én, vasárnap 21 órára érkeznek az udvarhelyi G.Caféba, jómagam pedig július 30-án, kedden 13 óra 30 perckor Zordokkal és karatebemutatóval várok minden kedves érdeklődőt a Jazz és Irodalom színpadra, a Művészetek Völgyébe.
 

MEGÚJULNI!


Szerző számára lehet-e nagyobb és fontosabb program a folyamatos megújulásnál? Hermann Hesse is erre törekedett, miközben szülővárosában többen lusta embernek tartották, mivel csak horgászni és a közeli erdőkben sétálni látták, amikor haza látogatott. Calw polgárai ugyancsak meglepődhettek, amikor a Suhrkamp Verlag húsz vaskos kötetben adta ki a Nobel-díjas író életművét. Ha úton vagy, gondolatban írj! - figyelmeztet  nem egyszer Fried István professzor.  E folyamatos munka közben várom június 10-én, hétfőn a székelyudvarhelyi G.Caféba Lackfi János költőt, ezt követően, június 18-án, kedden Kányádi Sándorral ismételjük meg szülővárosomban budapesti közös estünket, majd július 7-én, vasárnap újra a slammerek érkeznek Udvarhelyre: Simon Márton, Pion István és Závada Péter. Kezdési időpontok: 20 óra. Szeretettel várunk, ugyanakkor barátsággal ajánlom figyelmetekbe a Bodor Ádámmal és Nagy Koppány Zsolttal tartott estünk képeivel frissült galériát.

Kapcsolódó:

Udvarhelyi gimisből próféta

Nagy Koppány Zsolt udvarhelyi estjéről

Kultúra pezsgett a G.Caféban

 

PÁRIZS, G.FESZT

 

Bodor Ádámmal közösen tartott estünk után a Szajna parti városba repültem, hogy viszontlássam Jim Morrisont, Balzacot és La Fontaine-t. Ezúttal a Shakespeare and Company könyvesboltban is elidőztem, és tüzetesen megfigyeltem a Notre Dame mellett alkotó festőket, de a Champs Elysées sugárúton sem feledkeztem meg a homoródi pisztrángokról, lovakról és medvékről. Hazatérve azonnal kisiettem a lesbe. Tegnap még Szikrán vágtáztam a rengetegben, ma már Nagy Koppány Zsoltot fogadom Székelyudvarhelyen, ahol irodalmi estjét tartjuk a G.Feszten. Gyertek el! Szeretettel várlak!

Kapcsolódó - márciusi rendezvények visszhangja:

A férfi gyorsvonat, a nő költő

Slamkarate

Sanyi bá: el lehet viccelni, úgy jobban telik

 
Oldal 5 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 48 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató