JA slide show

FRIED ISTVÁN 80

E-mail Nyomtatás PDF
 

A magyar-román határnál elromlott Döme, a medvésző autó. Elbuktuk Péterfy Gergellyel és Mészáros Sándorral a Kitömött Barbár bemutatóját a Látónál. Rokoni segítséggel érkeztünk Ady Endre nagyváradi kávézójából a székelyudvarhelyi G. Caféba, ahol nagy sikere volt Gergelynek. Negyven könyv fogyott el. Másnap a sepsiszentgyörgyi Tein Teahouse-ban léptünk fel, majd irány vissza Budapest, ahol mentorom, Fried István tanár úr nyolcvanadik születésnapi ünnepségére készülök. Valami nagyot kéne írnom itt a professzorról, aki írói pályám legfőbb támogatója. Ehelyett csend van bennem. A hála csendje. Gyertek el a PIM-be, köszöntsük együtt a kortárs magyar irodalomtudomány doyenjét!
 
Kapcsolódó:
 
 
 
 

KITÖMÖTT BARBÁR SZÉKELYFÖLDÖN

E-mail Nyomtatás PDF
 

A fürdőszezon ellenére sikeres augusztusi felolvasó esteket tudhatunk magunkénak Végh Attilával, Papp-Für Jánossal és Jász Attilával. Költőink nemcsak látták a medvét, hanem egyikükre még rá is mordult egész közelről. Lassított menekülés címmel írtam erről novellát. Családban történt haláleset miatt Parti Nagy Lajos és Závada Pál estjére szeptember 18, csütörtök 20 óra helyett október 23-án, csütörtökön 20 órától kerül sor a székelyudvarhelyi G. Caféban. Megértéseteket köszönjük. Készülő regényem egyik hőse, Medvés Jakab nagyon várja, hogy hazaérkezzek Pestről. Ha költő, író jön velünk az erdőre, barátom minden utolsó szava ez: „Tulajdonképppen". Biztonsági őrként így próbál felzárkózni a literátusok nyelvéhez! Él-hal a barna bundásokért, akárcsak én.Tegnap este mellette kaptam lencsevégre egy bocsos anyamedvét, ma reggel pedig életem első farkasát. Ezzel a feledhetetlen élménnyel indulok most hat éjszakai harcsavadászatra az itáliai Pó folyóra, ahonnan Péterfy Gergellyel és főszerkesztőmmel, Mészáros Sándorral érkezem Udvarhelyre. A könyvbemutató részleteit a fenti plakáton találjátok. Gyertek! Várunk!

 

CSENDES TOLL ÉS NALA

E-mail Nyomtatás PDF

Hermann Hesse horgászott és az erdőkben barangolt. Rokonainak tartotta a felhőket. Hemingway lóversenyre járt és oroszlánvadászaton vett részt. Én abban a hitben vettem ölembe Nalát, a fehér oroszlánkölyköt, hogy a természet a huszonegyedik században is ihletforrás marad. A gyönyörű állat mintha a homoródi bocsokkal együtt morogta volna fülembe: a medvésző írónak meg kell tudnia szólítani a nagyvárosi embert. Erre törekszik Jász Attila költő is, vagyis Csendes Toll, aki lelkében indián. Kétszer találkoztunk, mégis mintha tíz éve ismernénk egymást. Összeköt minket az állatok és az erdő szeretete. Örömmel tettem eleget kérésének, hogy felolvassak az Új Forrás folyóirat júniusi lapszámbemutatóján. Meghívását köszönöm szépen. Most én fogadom őt Székelyföldön, hogy megmutassam neki a medvéket. Előtte azonban udvarhelyi fellépésére várlak titeket. Rendkívüli est rendkívüli szerzővel. Hogy mitől, kiderül, ha eljöttök. Megéri!

 

SZÍVÜRÍTÉS – NEHOGY EGYEDÜL

E-mail Nyomtatás PDF
 


Hosszú medvésző nyár az idei, amely alatt két költőt is bemutatok a székelyudvarhelyi olvasóközönségnek. Nem nehéz a dolgom, mert mindkettő izgalmas személyiség. Végh Attila filozófiai mélységekig hatoló humora és Pap-Für János ötletes szerzői meglátásai egyaránt feledhetetlen estet ígérnek, amelyre a fürdőszezon kellős közepén is érdemes eljönni.  Várunk. Nagyon. Becsszó.
 

ÁTMENET

E-mail Nyomtatás

 

Boka László medvéje két lábra állt! A fiatal irodalomtörténész az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos igazgatója. Élete első medvelesén öt perc várakozás után érkezett a barna bundás. A nagy élményt irodalmi est követte, amely sikerét nektek köszönjük. Jómagam éppen Tatabányára tartok Jász Attila költő-főszerkesztő barátomhoz, az Új Forrás folyóirat júniusi lapszámbemutatójára, majd átveszem Budapesten az Ex Libris Díjat, amellyel nemcsak engem tüntetnek ki, hanem titeket is, akik követitek munkám. A két rendezvény között Erdei L. Tamás és Noszlopi Botond szerzőtársaimmal várunk a budapesti RoHAM Bárba. Estünkön új szövegek is elhangzanak. Gyertek el!  

Kapcsolódó:

Balázs Imre József és Boka László estjéről

 

KRITIKUS SZEMMEL

E-mail Nyomtatás PDF

Erdei L.Tamással tartott közös estünk után alig akart hazamenni a nagyérdemű. Az otthonról hozott oroszhegyi szilvapálinka mellett aztán már  kötetlenebb módon folytatódott a beszélgetés. Kialakulóban egy baráti kör, amely részt vesz a felolvasásaimhoz kapcsolt bensőséges találkozókon. Köszönöm szépen a kérdéseket, hozzászólásokat. Most pedig irány haza Székelyudvarhelyre, ahol Boka László és Balázs Imre József személyében tevékeny irodalmárokat várok a G. Caféba. Egymás köteteit mutatják be ugyancsak izgalmas eseménynek ígérkezik a literatúrakedvelők számára. Várunk titeket!

 

KALANDMÓDOZATOK

E-mail Nyomtatás PDF

Telt ház fogadta Gábor Tamás Indianát és Muszka Sándort a székelyudvarhelyi G. Caféban. Köszönöm, hogy részt vettetek az átütő sikerű eseményen, amely előtt nem sokkal az anyamedve elindult a Hargitára. Bocsai követték. Vajon mennyi idő múlva lesz még ilyen szerencsém, hogy lencsevégre kapjam a kicsinyeiről gondoskodó nagyvadat... Addig is Budapestre érkezem a Ráday Könyvtár meghívására, hogy felolvassunk Erdei L. Tamás barátommal, akit igen tehetséges írónak tartok. Novellái a Kalligram folyóiratban jelentek meg, kisregénye készülőben. Témánk ezúttal a nők és a kaland. Ígérjük, nem fogtok unatkozni. Szeretettel várunk!

 

VERSSEL SZLEMBEN

E-mail Nyomtatás PDF

 

Egy nagy fekete macska telepedett ölembe a Cat Café Budapestben, miközben az érdeklődök kérdéseire válaszoltam. Igazi interaktív estet tudhatunk magunkénak nektek köszönhetően, akik eljöttetek. Most pedig én várom a székelyudvarhelyi G. Caféba Gábor Tamás Indianát, Magyarország slambajnokát ( – Csak csapatban – jegyzi meg szerényen, amikor címét említem), valamint régi barátom és szerzőtársam, Muszka Sándor költő-írót, alias "Muszkatesvér"-t. A G. Feszt keretén belüli fellépés izgalmasnak ígérkezik. Ne hagyjátok ki!

 

HIÚZNYOMON

E-mail Nyomtatás PDF

 


Bodor Ádámmal tartott estjeinken nagyon sok fiatal vett részt. Jó volt látni a gimnazistákat, amint hosszú sorban várják, hogy dedikáljon nekik a Verhovina madarai szerzője. Jómagam a fellépések közben lencsevégre kaptam egy három bocsos anyamedvét, majd visszakísértem a Kossuth-díjas írót Székelyföldről a magyar fővárosba, ahol Kéry Kira újságíró kérdéseire válaszolva a Cat Café Budapest meghívásának teszek eleget. Annak ellenére, hogy hiúznak egyelőre csak a nyomait láttam, (nagy)macskás novellák is felolvasásra kerülnek. Hallgatásuk közben simogathatjátok a kávézó különböző földrészekről érkezett cicáit! Szeretettel várlak!

Kapcsolódó:

Bodor Ádám: erdélyi élményeimből táplálkozom

Bodor Ádám Csíkszeredában vendégeskedett

Az irodalom ünnepe volt Csíkban

Bodor Ádám: hálás vagyok a börtönévekért

Életre szóló Erdély-élmény (Bodor Ádám Sepsiszentgyörgyön)

A börtön iskolájában

A tömörség a fontos

Bodor Ádám Kossuth-díjas író könyvtárunk vendége volt

A tömörség adja a próza esztétikáját

 

"EGY NAGY SZŐKE MEDVE"

E-mail Nyomtatás PDF

Maradjunk még a barna bundásoknál, hiszen ők az én orvosaim. Látványuk felvillanyoz, és életörömmel tölt el. Szülővárosomba érkezésem után nem sokkal, amíg Bodor Ádám a Madarasi Hargitán síelt, megbirkóztam a medvével. A kortárs magyar irodalom halk szavú mestere hetvennyolc évesen nálam is fiatalabb, mivel pontosan tudja, hány fok van éppen Washingtonban, és melyik rádióadót érdemes fogni, miközben együtt autózunk haza Erdélybe a magyar fővárosból. Az est címe a Csendes lebukás c. elbeszéléséből származó idézet. Részletek a fenti plakáton. Gyertek el, köszöntsük együtt a Sinistra körzet, Az érsek látogatása és a Verhovina madarai íróját!
 
Oldal 4 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 46 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató