JA slide show

SLAMTOUR

E-mail Nyomtatás PDF

 

alt

KAF és Parti Nagy Lajos estjéről film készült, Darvasi László és Grecsó Krisztián személyében pedig két igazi történetmesélő találkozott a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi olvasókkal. Volt is nagy sikerük, alább olvashattok a visszhangról, képek pedig a galériában. A kettős eseményt követően neveztem be könyvtraileremmel, a Bear Whisperer-rel a Green Go Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra. Remélem, értékeli a szakmai zsüri az alkotást, amleyet Kádas István vágóval együtt készítettünk, mintegy beharangozva vele új regényem 2016-ban esedékes megjelenését. Októberben slammerekkel jövök Erdélybe, élükön Indiana barátommal, aki nemcsak országos slambajnok, hanem a plakátjaim is ő készíti. A fellépők után szabad lesz a mikrofon, hogy ti is slammelhessetek. Én nem fogok, mert nem tudok, azonban remélem, hogy feledhetetlen estek elé nézünk. Érkezünk!

Kapcsolódó:

Aranylánc helyett írógép - Grecsó Krisztián és Darvasi László Székelyudvarhelyen

Darvasi-Grecsó duettje Udvarhelyen

Darvasi László: az íráshoz fenék kell

Majd minden az angyalcsinálással kezdődött

Történetek után vágyakozva

Az írás számomra lélegzés

Grecsó Krisztián: Sokkal kényelmesebb lenne kussolni 

 

TÖRTÉNT, HOGY

E-mail Nyomtatás PDF

 

alt

alt

A Hold utcai gondolkodók fellépésére KAF is eljött a budapesti Bereg Bárba, ahol vele és Parti Nagy Lajossal lépünk fel egy hét múlva. Kérdéseimmel pár labdát dobok fel csupán, mert attól válik az esemény izgalmassá, ha úgy beszélgetnek majdnem, mintha kettesben lennének. Nemcsak tehetségük, de közvetlenségük is lenyűgöző. Lehetőség nyílik velük a személyes találkozásra, ne hagyjátok ki! Ezt követően Székelyudvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre érkezünk Darvasi Lászlóval és Grecsó Krisztiánnal, hogy meséljünk az olvasóknak. Miről? Megtudjátok, ha eljösztök az estjükre. Mindkét rendezvény részletei a fenti plakátokon. Mi ott leszünk! És te?

 

A HOLD UTCAI GONDOLKODÓK

E-mail Nyomtatás PDF

 

alt
Márton László, Bartis Attila és Kerékgyártó István estjei egyforma sikeresek voltak. István fellépéséről film is készült, képek a galériában. Sok irodalomkedvelő jött el, hogy találkozzon velük. A nyár nagy részén túl vagyunk, csendben telt el. Velence és Firenze megtekintése után felkerestem Assisiben Szent Ferenc sírját. Nem léphettem meghatottság nélkül elé, hiszen 1993-ban tizennyolc évesen két hétig ferences szerzetesjelölt voltam. Az út alatt tanulmányoztam az első rend három férfiágát: az obszervánsokkal és a kapucinusokkal szemben a minoritáké a történelmi elsőbbség. Fekete színű csuhájuk megragadott az alapító szülővárosában, ahonnan Rómába vezetett utam. Az örök városban három nap alatt háromszor láthattam Ferenc pápát. Pestre érve már várt Jágó, a weimari vizsla. Rövid ideig medvészünk vele a székelyföldi erdőkben, hiszen a fenti plakáton láthatjátok: közeleg felolvasásunk napja a Hold utcai gondolkodókkal. Nevünket egy ismeretlentől kaptuk, aki épp a Csarnok Kávéház előtt gyalogolva pillantott meg minket. Lassan tíz éve van itt jelen havi rendszerességgel ez az asztaltársaság. A Bereg Bár, mint fellépési helyszín Noszlopi Botond barátom kezdeményezése. Mindent egybevetve: készülünk, várunk! Jágó is!

alt

Kapcsolódó:

Ha fikciót ír az ember, Istenné válik

A siker megfojthatja az embert 

Kertben, Fausttal

 

FAUSTILAG, NYUGALOM ÉS A HUROK

E-mail Nyomtatás PDF

  alt

alt

alt

Nagyon örülök, hogy mentorom, Fried István idén is ellátogatott Erdélybe. Mind őt, mind Kovács András Ferencet szívébe zárta a székelyudvarhelyi közönség. Csendes májusban igyekeztem dolgozni Budapesten új regényemen, amely előreláthatólag a 2016-os Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenik majd meg. A hónap fellépésekkel zárul: a fővárosi Bereg Bárban Márton Lászlót kérdezzük munkásságáról Fried tanár úrral és Noszlopi Botonddal. Ezt követően Bartis Attilával érkezünk az udvarhelyi G. Caféba, ahova a júniusban Kerékgyártó Istvánt, Farkas Évát és főszerkesztőmet, Mészáros Sándort várom. Titeket is várlak!

Kapcsolódó:

"Minden versben számtalan újabb van"

Szívébe zárta a közönség KAF-ot és Fried István irodalomtörténészt

 

PASSZIÓZNI, PESSOÁZNI

E-mail Nyomtatás PDF


alt
Bodor Ádám estje a székelyudvarhelyi G. Caféban az irodalom ünnepe volt. Rengeteg diák járult dedikálásra az íróhoz. Lőrincz L. Lajos fotói magukért beszélnek. Jelenleg harcsavadászat közben, az itáliai Pó folyón készülök Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő és Fried István irodalomtörténész fogadására, amely izgalmas eseménynek ígérkezik a literatúrakedvelők számára. Mentorom, Fried tanár úr kívánságára Fernando Pessoa portugál költő munkássága lesz a beszélgetés egyik kiindulópontja. Ne hagyjátok ki!

Kapcsolódó:

Sinistra körzetből békésebb vizekre

 

PEST ÉS/VAGY HEGY?

E-mail Nyomtatás PDF

 

alt

Bodor Ádámot sokan várták Tatabányán. Székelyudvarhelyen is sokan várják, pedig harmadszorra jön. Olyan Ő, mint a könyvei: mindig tud újat mondani. Számomra megtisztelő kérdezni a Kossuth-díjas írót, aki egy alkalommal a budapesti Nyitott Műhelyben ezzel nyugtázta cinikusan és mégis szerényen az egyik egyetemi tanár tíz percen át tartó, körmondatokkal teli kérdését: „– Ne haragudjon. Nem értem. Mi volt a kérdés?" Bodor Ádámmal beszélgetni szellemi kihívás. Gyertek el, és ti is kérdezzétek!

 

BODOR ÁDÁMMAL A NYITOTT REZERVÁTUMBAN

E-mail Nyomtatás PDF

Muszka Sanyi székelyudvarhelyi könyvbemutatója fergetegesre sikerült. Érthető, izgalmas szerző átütő kötete. Most pedig Bodor Ádámmal készülünk fellépésre. Rendkívül megtisztelő számomra, hogy Jász Attila, as. Csendes Toll költő-főszerkesztő barátom, miután a Medvéket Ölelő indiánnevet adta nekem, a tatabányai Új Forrás folyóirat munkatársává fogadott. Örömmel érkezem tehát a szerkesztőségi estre Ádámmal. Részletek a fenti plakáton, találkozzunk Tatabányán!

Kapcsolódó:

Az erdélyi punkpoéta

A munkahelyi pornótól a falusi polgármesterekig

Egyik szeme sír, a másik nevettet

Muszka Sándor punkestjéről

Muszka Sándor: nem szomorú népnek ismer minket a világ

 

MAGÁNYOS NŐK? BUKOTT FIÚK?

E-mail Nyomtatás PDF
 
 
Mind a budapesti S-Pen jegyzetek című estünk, mind a székelyudvarhelyi irodalmi évzárónk jól sikerült, előbbiről beszámoló és film is készült. Csendes január végén, kéziratom leadása után Muszka Sanyi barátom új kötetét mutatjuk be a G. Caféban. Már a címe is figyelemfelkeltő, szerzőjéről pedig elárulhatom: nincs érzéke a közepes alkotáshoz, nem tud unalmasan írni. Minden eddig megjelent könyvével beleszólt a kortárs irodalomba, sőt, számomra rendkívüli élményt jelent a Muszka-könyvek olvasása. Éppen ezért jó szívvel ajánlom őt, és várlak titeket.
 
Kapcsolódó:
 
 

S PEN ÉS ÉVZÁRÓ

E-mail Nyomtatás PDF

 

Parti Nagy Lajos és Závada Pál székelyföldi fellépőkörútját nagy érdeklődés kísérte – fotók a galériában.Végéhez közeledik az év, miközben Budapesten igyekszem befejezni új kéziratom. Hazautazásom előtt egyetlen fellépést vállaltam: Darvasi Lászlóval, Noszlopi Botonddal, Poós Zoltánnal és Térey Jánossal a Márton Áron Szakkollégiumban lakó több, mint ezer határon túli egyetemistának olvasunk fel. Ezt követően hazautazom, hogy a székelyudvarhelyi G. Caféban megtartsuk az irodalmi évzárót Csaplár Vilmos, Dobai Bálint és Márton László könyvbemutatójával. A két esemény részletei a fenti plakátokon. Gyertek el! Várlak!

Kapcsolódó:

A Závada és Parti Nagy "duettjéről"

Hogyan látják ők? Társalgás írásról, színházról és irodalomról

Tömörítők estéje

 

TERMÉSZETES FÉNY FÜLKEUFÓRIÁBAN?

E-mail Nyomtatás PDF


Fried professzor felemelő születésnapi ünnepsége után október 16-án, csütörtökön 18 órától Budapesten, az Open Reading rendezvényen, majd 18-án, szombaton 19 órától a Fókusz Könyváruházban lépek fel az Olvasás Éjszakáján. Ezt követően Parti Nagy Lajossal és Závada Pállal érkezünk az udvarhelyi G. Caféba, valamint a sepsiszentgyörgyi Tein Teahouse-ba, hogy életükről, munkásságukról, új köteteikről beszélgessünk. A szerzőpáros székelyföldi fellépése feledhetetlen eseménynek ígérkezik. Várunk!

Kapcsolódó:

A világirodalom legnagyobb magyar tudósát ünnepelték

 
Oldal 3 / 13

Online látogatók

Oldalainkat 34 vendég böngészi
                                               

FACEBOOK


MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR

Sample image
  
Murányi Sándor Olivért
Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.

Dr. Fried István
Herder-díjas irodalomtörténész
  
 

Videó

 
Bear Whisperer - könyvtrailer 2016 
 
 
Murányi Sándor Olivér az ÉS arcok című portréműsorban 
 
 
Murányi Sándor Olivér a Duna TV Kultikon című műsorában 
 
 
Villáminterjú Murányi Sándor Olivérrel,
Irodalmi Jelen
  
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 1. rész
 
 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 2. rész

 
Murányi Sándor Olivér, Erdélyi Figyelő,
TVR Cluj - 3. rész

 
Muszka Sándor és Murányi Sándor Olivér
az M1 Ma reggel c. műsorában
 
 
Murányi Sándor Olivér: Kalotaszegi legényes

 
Murányi Sándor Olivér: Karate bemutató